Cevapcici

Cevapi (lub cevapcici) są dobrze znane we wszystkich częściach byłej Jugosławii, która była niegdyś pod Cesarstwem Turcji, ale przepis na cevapi nie jest taki sam we wszystkich regionach. Różnica polega na mięsie, które jest używane do przygotowania cevapi – w niektórych obszarach używają cielęciny, wieprzowiny lub wołowiny albo kombinacji tych trzech typów mięsa.

W krajach bałkańskich, niezależnie czy bardziej na wakacje bliższa jest nam Czarnogóra, Chorwacja czy Bułgaria, tureckie wpływy silnie widoczne są w narodowej kuchni, więc często niektóre dania mogą wydawać się nieco podobne.

Opisanie cevapi osobie, która nigdy tego nie próbowała, nie jest takie łatwe, ale jeśli planujesz odwiedzić Chorwację, możesz być pewien, że znajdziesz je nawet w najmniejszej miejscowości turystycznej. Cevapcici są podobne do klopsików, a w Chorwacji mają długość 5-12 cm, są kombinacją różnego mięsa (zazwyczaj pozostaje ono tajemnicą szefa kuchni) podawane ze świeżymi posiekanymi cebulkami (czasami z piklami).

Również cevapi serwowane są w lepinja lub somun – specjalny rodzaj chleba, z serem śmietanowym lub ajvarem – sosem z czerwonej papryki, oberżyny i papryki chili.

Przepis na cevapi numer 1
Składniki dla 8 osób:
– 600 g cielęciny
– 1 ząbek czosnku
– 1400 g wołowiny z barku
– 3 szczypty pieprzu
– 40 g soli

Przygotowanie
Zmielić wołowinę i cielęcinę, a następnie połączyć mięso, dodać sól i dobrze wymieszać. Mieszaj 5-10 minut ręką i włóż mięso do lodówki, do temperatury 3°C na 12-24 godzin. Dodać posiekany czosnek, pieprz, mieszać mięso przez 10 minut i uformować mięso w postaci cevapcici. Umieśić trochę oleju na patelni i smażyć cevapi, z każdej strony po kilka minut.

Przepis numer 2 (wersja szybka)
Składniki:
– 1 kg wołowiny (mostek, mielony 2 razy)
– 300 g steku z boku (mielonego 2 razy)
– 1 łyżeczka sody
– 0,1l wody
– 1 i 1/2 plasterka białego, czerstwego chleba wcześniej zanurzonego w wodzie i osuszonego.

Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól i jeśli nie jest zbyt tłuste, dodaj trochę oleju. Jeśli mieszanka jest twarda, należy dodać więcej wody, zakryć i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj cevapi, usmaż je na patelni lub umieścić je w zamrażarce, jeśli nie chcesz ich smażyć.

Jak widać, przygotowanie cevapcici zajmuje trochę czasu, ale jeśli wybierasz się do Chorwacji, koniecznie spróbuj tego dania.