Chorwacka rakija

Chorwacka kuchnia

Dania kuchni chorwackiej są specyficzne dla każdego regionu, odzwierciedlając geografię kraju, historię i kulturę.

Północne i południowe obszary Adriatyku charakteryzują różnice w smaku i przygotowaniu większości potraw śródziemnomorskich. Tradycje pieczenia i grillowania ryb oraz przysmaki morza są kultywowane przez pokolenia. W północnej części Chorwacji jednak są bardziej widoczne kulinarne wpływy austro-węgierskie. Chorwacja również słynie z dobrych win, produkowanych zarówno w kontynentalnych, jak i morskich regionach kraju.
W regionach przybrzeżnych Chorwacji kuchnia ma raczej śródziemnomorski smak, z dużą ilością oliwy z oliwek wykorzystywanej w przygotowaniu potraw. Jednak kuchnia chorwacka ma własną odrębną tożsamość, zwłaszcza w odniesieniu do gotowania ryb. Smak ryb zależy od techniki grillowania i rodzaju wybranego drewna. Wszędzie wzdłuż wybrzeża i wysp, menu rybne nie ma sobie równych – nawet sardynki nigdzie indziej nie będą już tak smaczne. Wiele chorwackich restauracji rybnych ma swoje własne łodzie rybackie, więc goście mogą być pewni świeżości ryb.

Grillowana wieprzowina i pieczona jagnięcina to wspólne dania chorwackie, podobnie jak wołowina, która jest często gotowana w pysznym sosie pomidorowym. Regionalne różnice w kuchni chorwackiej są dość oczywiste, na północy Chorwacji kulinarne wpływy austro-węgierskich są najsilniejsze – mięsa pieczone w bułce tartej i gulasze podawane z gołąbkami. Danie zwane sarma, składające się z mielonego mięsa, ryżu, cebuli i przypraw zawinięte w liście kapusty to popularne danie, które jest również wspólne dla wielu krajów w regionie, które były pod wpływem osmańskim. Okolice Zagrzebia są specjalnością štrukli (cienkie arkusze sera gotowane w wodzie). W Slawonii, specjalnością są kobasice (kiełbaski wieprzowe), jak również kulen, która jest podobna do salami.

Paški sir, twardy ser z wyspy Pag, jest doskonałym serem i jednym z najbardziej renomowanych w Chorwacji. Tradycyjny chorwacki świeży ser (svježi sir) jest również bardzo popularny, często sprzedawany na rynkach w plastikowych workach, spożywany zwykle jako dodatek do sałatki, z solą i pieprzem.

Chorwackie slastičarne (pâtisseriesor – sklepy ze słodkościami) oferują szereg słodkich potraw o wielu różnych wpływach: torty o austriackiej inspiracji, ciasta orzechowe z wpływem Wschodu (wanilia i kremowe torty), rožata, savijače – strudel, torty i bogactwo dalmatyńskich tart.

Uprawa winorośli i produkcja wina to chorwacka tradycja od wieków, zarówno w kontynentalnej, jak i nadmorskiej części Chorwacji.

Do najbardziej znanych win z chorwackiego wybrzeża i wysp należą wina czerwone, takie jak Teran, Merlot, Kabernet, Plavac, Opolo Dingač i Postup lub białe wina, takie jak Malvazija, Posip, Pinot, Kujundžuša, Žlahtina i Muskat.

Z kontynentalnej Chorwacji wina białe, takie jak Rizling, Graševina, Burgundac i Traminac są najbardziej znane.

Brandy (rakije) to najbardziej znane chorwackie alkohole. Wśród wielu dostępnych rodzajów brandy wyróżniają się: šljivovica (śliwowica), travarica (ziołowa brandy) i brandy z winogron (lozovača).

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Chorwacka rakija
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Related articles

Back to Top