Gotowanie dla wybitnych

Z pewnością trzeba włożyć wiele trudu, by w kuchni poczuć się luźno i komfortowo. Kulinaria wymagają wiele troski i precyzyjnego dbania o zgodność z przepisem, ale na szczęście w niektórych przypadkach można improwizować, dobierając proporcje składników czy ilość przypraw na podstawie własnej intuicji i licząc na to, że potrawa nie będzie przesolona czy zbyt słodka. Jednym z popularnych sposobów na przesolenie potrawy jest dodanie do niej śmietany 18%. W ostateczności, jeżeli nie mamy pod ręką śmietany, możemy użyć mleka. W ten sposób możemy „uzdrowić” smak różnych potraw, nie tylko zup, ale także np. placków ziemniaczanych. Jednocześnie złagodzimy w ten sposób ich smak, jeśli przesadziliśmy z innymi przyprawami, które nie mają żadnej równoważącej ich alternatywy. Dlatego też ogólnie rzecz biorąc, podczas gotowania lepiej dodawać za mało niż za dużo przypraw, a początkujący kucharze powinni ufać bardziej miarkom i wagom niż własnemu oku i ręce, bo inaczej mogą przydarzyć się niemiłe niespodzianki.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Gotowanie dla wybitnych
1 vote, 5.00 avg. rating (86% score)

Related articles

Back to Top