Owoce i warzywa Chorwacji

Każde miasto i każde miejsce w Chorwacji ma swój własny rynek (tzw. „tržnica” lub „pazar”). Oprócz wielu różnych owoców i warzyw, na „pazar” można znaleźć lokalne produkty, takie jak sery, różne produkty pszczele (propolis, miód, pyłek, etc.), oliwy z oliwek, rakije o różnych smakach (travarica, orahovica, rogačuša, smokovača, mirta, naranča, medica, kadulja, koromač, limunčelo, borovnica, višnjevac, biska, ruža, viljamovka, jagoda, ribizla, kupina, šljivovica, lozovača, jabukovača, mandarina, mareličarka, šipak, dunjevača, žutuja, maraskino, itd.), różne zioła i wiele produktów z lawendy i rozmarynu, które chronią przed molami. Można kupić wszelkiego rodzaju piękne kwiaty, ale przede wszystkim kolorowe owoce i warzywa.

Każda pora roku ma swoje owoce i warzywa. Sezon letni rozpoczyna się od tych lokalnych owoców: wiśni, truskawek, kiwi, moreli, nektarynek, brzoskwiń, śliwek i czereśni. Można znaleźć piękne dzikie jagody, takie jak jagody, porzeczki, maliny, jeżyny i żurawina. W środku lata, przychodzi pora na świeżego arbuza i melona. Pod koniec lata dojrzewają figi i różnego rodzaju pyszne winogrona. Na początku jesieni możemy znaleźć soczyste granaty. Potem przychodzi czas na pigwy i suchy chleb świętojański, z którego mąki wykonane są bardzo pyszne ciasta i smaczne ciasteczka. Również w tym czasie są zbierane kasztany, które są przechowywane przez całą zimę i pieczone później na ulicach. Aby rozpocząć zimę, kiedy potrzebujemy dużo witaminy C, znajdziemy bogate w nią mandarynki. Lokalne owoce, które można kupić na „pazar” przez cały rok to jabłka, pomarańcze, cytryny, grejpfruty i gruszki, a z importowanych owoców przez cały rok są banany, ananasy, mango, awokado i kokosy. Orzechy, migdały i orzechy laskowe są dostępne o każdej porze roku, czasem są to produkty lokalne, czasem importowane.

Ludzie coraz częściej zwracają się w stronę zdrowego stylu życia i produktów krajowych oraz ekologicznych. Więc sezon letni jest bogaty w zdrowe warzywa zielone i czerwone, takie jak zielona fasola, pomidory, ogórki, cukinia, papryka, bakłażany, karczochy, bób, groch, szparagi, brokuły i buraki. Żółtą jesienią możemy zjeść smaczne czarne i zielone oliwki, kukurydzę, dynie i tykwy. Przez cały rok możemy kupić i cieszyć się resztą rodzimych warzyw, takich jak burak, szpinak, marchew, ziemniaki, słodkie ziemniaki, pietruszka, por, cebula, czosnek, kalafior, kapusta, koper włoski, rzodkiewki i wiele rodzajów sałat (lokalnie nazywane kristal, matovilac, putarica, rikula i endivija). Na chorwackim rynku przez cały rok można znaleźć różne rodzaje grzybów – pieczarki, trufle, borowiki i boczniaki.

W każdym przypadku, „pazar” jest jednym z ulubionych miejsc dla każdego turysty, ale także dla mieszkańców, młodszych i starszych. Z powodu całej tej mozaiki „pazaru”, na pewno warto tam pojechać i zaskoczyć swoje podniebienie różnorodnością świeżych i soczystych owoców.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Related articles

Back to Top