Owoce w Chorwacji

Wina Chorwacji

Wbrew temu, co można pomyśleć, produkcję wina w Chorwacji w rzeczywistości datuje się na początki Cesarstwa Rzymskiego. Mówi się, że Rzymianie zwiększyli uprawy winorośli oraz wybudowali infrastrukturę, które uczyniły z Chorwacji dużego producenta wina aż do XV wieku, kiedy to islamscy Turcy podbili region Morza Bałtyckiego i wprowadzili prawo zakazujące spożywania wina.

W 18 wieku uprawy winorośli znów wzrosły, gdy kraj był częścią imperium austro-węgierskiego. Przemysł kwitł przez prawie 200 lat przed wojną chorwacką, która przekształciła się w I wojnę światową, a co za tym idzie, zniszczeniu uległa znacząca część winnic.

Dzisiejsza produkcja wina Chorwacji osiąga część swej dawnej świetności. Odrodzenie rozpoczęło się po upadku Związku Radzieckiego. Graševina jest najbardziej popularną odmianą białych winogron w Chorwacji tuż za Traminac’em, który jest chorwackim winem podobnym do słynnego Gewürztraminer, uprawianego w chłodniejszych klimatach na całym świecie.

Najlepsze białe wina to istryjska Malmsey, Dingac z półwyspu Peljesac, Zlačani Muskat z Istrii, Babic z Primosten, Vugava z wyspy Hvar i Prošek z Dalmacji.
Najpopularniejsze czerwone wina to Merlot, Kabernet, Opolo, Teran, Plavac i Postup. Chorwaci uwielbiają również drink o nazwie bambus, który jest koktajlem zrobionym z coli i czerwonego wina (pół na pół).

Jeśli wolisz sherry od wina, to warto spróbować chorwacką Malvasię warto iść. Jest często określana jako wulkan wina, o gęstej teksturze i posmaku siarki. Posiada 3 rodzaje, najsłynniejsze nazywa się Liquoroso, ma zawartość alkoholu między 18 a 20 procent.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Related articles

Back to Top