Piwo chorwackie

Najsłynniejsze dania chorwackie

Kuchnia chorwacka jest tak zróżnicowana, jak przeszłość kraju. Burzliwa historia, wpływy różnych narodów (starożytnych Greków i Rzymian, Włochów, Turków, Francuzów … by wymienić tylko kilka) pozostawiły swoje piętno zarówno w kulturze, jak i kuchni. Kuchnia chorwacka jest podzielona na nadmorską i wewnętrzną, z których w pierwszym jest więcej wpływu śródziemnomorskiego, a drugi typ jest bardziej kontynentalny. Ale wspólnymi czynnikami są świeżość i różnorodność lokalnych produktów sezonowych oraz wspaniałe ich przygotowywanie.

1. Pršut – to sucha szynka, istotny element każdego rodzaju uroczystości w Chorwacji i menu każdej restauracji. Najlepsze lokalne pršut jest wykonane z pomocą natury – jesień i wczesna zima mają najlepsze warunki pogodowe niezbędne do jej wytworzenia, a wiatr bura (zimny, słony wiatr od Adriatyku) jest tym, co nadaje niepowtarzalny smak i teksturę. Tradycyjnie jest cięta w cienkie, długie plasterki i podawana z serem i oliwkami, jako przystawka lub zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Najbardziej znany jest pršut z Dalmacji, szczególnie z małego miasteczka o nazwie Drniš, położonego w bliskim sąsiedztwie Šibenika.

2. Paški sir – to ser z wyspy Pag i jest wykonany w całości z mleka owiec swobodnie wypasanych na lokalnych łąkach o różnych rzadkich trawach, ziołach i aromatycznych roślin. Efektem tego wszystkiego jest wyjątkowy smak sera, który jest uznany na całym świecie i nagradzany jest rok po roku. W celu zachowania jak najdłużej świeżości powlekany jest oliwą z oliwek i zawijany w tkaniny.

3. Ispod peke – to w rzeczywistości termin opisujący metodę przygotowywania posiłków i jest naprawdę znany w całej Chorwacji. Kucharz stawia składniki (w większości przypadków jest to jagnięcina, cielęcina lub ośmiornica, w połączeniu z przyprawionymi ziemniakami) w kamiennym piecu pod ciężką, metalową pokrywą. Następnie rozżarzone węgle umieszcza na pokrywie. I to wszystko – nie ma mieszania, sprawdzania widelcem lub podnoszenia pokrywy. Składniki pozostawia się do powolnego gotowania we własnych sokach.

4. Pasticada – to tradycyjne danie mięsne z Dalmacji. Wołowina jest głównym składnikiem, a przed gotowaniem, które trwa kilka godzin, marynowana jest w czerwonym winie, czosnku i różnych ziołach, takich jak rozmaryn, szałwia przez 24 godziny . Podczas gotowania jest wzbogacona o suche śliwki, marchew, cebulę, goździki i gałkę muszkatołową, w wyniku czego powstaje gęsty, ciemny i bogaty w smaku sos. Tradycyjnie pašticada serwowana jest z domowym gnocchi ziemniaczanym.

5. Crni rižot – lub czarne risotto, jest kolejnym daniem Dalmacji, które trzeba spróbować. Głównymi składnikami risotto są mątwy i kalmary. Jego nazwa i czarny kolor są wynikiem atramentu, który wydzielają kalmary. Tradycyjnie jest posypane tartym serem.

6. Riba na gradele i blitva – ryby z grilla z boćwiną ugotowaną z ziemniakami. Świeże ryby przygotowane są na gradele (tj. grill opalany drewnem), doprawione czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek. W większości przypadków dodawana jest do tego boćwina, o słodkim smaku, idealna na upalne dni.

7. Brudet – gulasz rybny tradycyjnie wykonywany na Istrii i w Dalmacji. Jest wykonany z kilku rodzajów ryb, umieszczonych warstwami w jednym garnku i gotowanych w sosie pomidorowym. Nie wolno mieszać składników, ale tylko wstrząsnąć od czasu do czasu garnkiem. Jest przygotowany w niskiej temperaturze, dzięki czemu ryby gotują się powoli we własnych sokach. Tradycyjnie brudet jest podawany z gęstą, złotą polentą.

8. Tartufi – czyli trufle. Te rzadkie i wysoko cenione grzyby, uważa się za afrodyzjak, są typowe dla regionu Istria. Rosną pod ziemią i tylko specjalnie wyszkolone psy mogą je znaleźć.
9. Fuži i pljukanci – to kolejne danie tradycyjne Istrii. Właściwie jest to domowy makaron, o różnych rodzajach, z których fuži i pljukanci są najbardziej znane. Są one całkowicie ręcznie wykonywane. W większości przypadków są one podawane albo z truflami lub jakimś gęstym sosem z dziczyzny. Najbardziej popularną kombinacją jest makaron z sosem boškarin – wołowym.

10. Janjetina s ražnja – lub jagnięcina z rusztu, to najpopularniejszy sposób przygotowania baranka w Chorwacji. Całego barana obraca się powoli nad rozżarzonymi węglami, w wyniku czego powstaje soczysta pieczeń. Tradycyjnie jest serwowane w bardzo prosty sposób – z zieloną sałatą i szalotką, ale wierzcie nam, że to prawdziwa uczta.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Piwo chorwackie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Related articles

Back to Top