Rakija Chorwacka przepis

Rodzaje trufli

Trufle różnią się głównie pod względem ich właściwości morfologicznych, takich jak kształt, wielkość i kolor, zdobieniem perydium, występowaniem w danym rodzaju gleby oraz zapachem i smakiem.
Obecnie 63 gatunki grzybów sklasyfikowano jako bulwy.

W Istrii najczęściej spotykanymi są: Tuber magnatum, Tuber melanosporum, Tuber brumale, Tuber aestivum.
Bulwy magnatum Pico – Ceniona, biała trufla
Ma kulisty kształt, często bardzo spłaszczony i nierówny, z jasnożółtym lub złotym perydium i czerwonymi do brązowych plamami, nigdy szare, gładkie lub lekko gruzełkowate.
Może osiągnąć wielkość dużego jabłka: kilka osobników zebranych każdego roku ma znacznie ponad jeden kilogram masy. Można go znaleźć późnym latem, jesienią i wczesną zimą pod dębami, wierzbami, topolami, lipami, raczej w terenie z wysoką wilgotnością powietrza, także w lecie. Jego szczególny smak i zapach uczynił go królem kuchni. Jedzony jest na surowo.

Trufla melanosporum Vittadini – Czarna trufla
Kulisty kształt, czasami falisty, z brązowym do czarnego perydium z gruzełkami i dziurkami na ich szczytach i poprzecinana podłużnymi rowkami. Zarodniki są w jodełkę. Może osiągnąć wielkość jabłka, rosną jeszcze większe.
Jest zbierana podczas całego okresu zimowego, a zwłaszcza w pierwszych miesiącach roku, pod dębami, orzechami i grabami. Często występuje we Włoszech i Hiszpanii, ale są zbierane i cenione w szczególności we Francji. Jej specyficzny smak i zapach sprawiają, że jest bardzo ceniona w kuchni.

Trufla aestivum Vittadini – Scorzone – trufla letnia
Zazwyczaj kulista w kształcie lub trochę obła, z czarnym perydium i piramidalnymi gruzełkami z widocznymi, poprzecznymi paskami. Jej zarodniki są komorowe. Największe trufle mogą być tak duże, jak jabłko. Jest to jeden z najbardziej powszechnych trufli; oprócz krótkiej przerwie na wiosnę, można go znaleźć przez cały rok, również w dużych ilościach, pod dębami, topolami, orzechami, bukami i sosnami. Jego wybór uncinatum Fischer (= Bulwy uncinatum Chatin) jest bardziej doceniane.

Bulwy brumale Vittadini – trufla zimowa
Zazwyczaj kulista, bywa trochę obła, z czarnym lub żelazistym perydium, z wyraźnymi bardzo blisko położonymi brodawkami, wydrążonymi na górze oraz z podłużnymi rowkami. Zarodniki są w jodełkę. Często większe niż kurze jaja.
Można znaleźć jesienią i wczesną zimą pod dębami i orzechami.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Related articles

Back to Top