Rakija

Rakija to narodowy alkohol Chorwatów. Spożywana przy licznych okazjach, ku zdrowotności i ku pokrzepieniu serc. Chorwaci stosują ją do zniszczenia bakterii, na bóle brzucha i mięśni, by unicestwić każdego wirusa i zdezynfekować ranę, gdy nie ma nic lepszego pod ręką.

Rakija nazywana była „wodą życia”. Rakija jest wszędzie tam, gdzie chcemy zwiększyć doznania.

Niczym polski bimber, o który łatwo niemalże w każdym zakątku Polski, czy to wynajmiemy kwatery na Mazurach, wybierzemy się do Zakopanego, czy zdecydujemy na tanie noclegi nad morzem, zawsze znajdzie się ktoś, to wytwarza na własne potrzeby ten trunek i z chęcią poczęstuje przyjezdnego.

Chorwacka rakija to naturalne lekarstwo na wszystko oraz tradycyjny napój. Dostępna jest w każdej części Chorwacji i przez wielu uważana jest za dobro narodowe i skarb państwa.

Chorwaci wierzą, że aby dowiedzieć się, co to jest rakija, to koniecznie trzeba spróbować rakii domowej roboty. Ale alkohol ten, aby mógł mieć wspaniały smak i by nie stał się bardzo mocnym „sambuca”, musi być wykonany w prawidłowy sposób. Tylko wtedy jest prawdziwym świadectwem geniuszu chorwackiego narodu.

Prawdą jest, że Chorwaci są w stanie zrobić rakiję ze wszystkiego, nawet z trufli. Można spotkać rakije wykonane z arbuza, czy też z drzewa sosnowego.

Chorwaci wytwarzają rakiję w swoich domach kiedy tylko się da, traktując to nieco jako małe hobby. Proces produkcji rakii nie jest tak skomplikowany. Składa się z fermentacji i destylacji owoców, warzyw, ziół, czy różnych drzew, w zależności od tego, jaki smak i zapach chcemy uzyskać.

Produkt końcowy jest wyjątkowy. Najniższa ilość alkoholu, jaki może posiadać rakija to 20%. Wszystko poniżej, w odniesieniu do rakii, uznawane jest za koktajle. Najwyższy odsetek alkoholu to około 60%.