Regiony winiarskie Chorwacji

Chorwacja będąca krajem nowoczesnym jest jednocześnie bardzo mocno zakorzeniona w tradycji i folklorze, o czym świadczy chociażby kuchnia chorwacka i umiłowanie do tradycyjnej produkcji wina. Jedno i drugie funkcjonuje w oparciu o lokalne składniki, a winiarstwo bazuje na lokalnych odmianach.

Dodajmy do tego rewelacyjny klimat, imponujące i unikalne zabytki oraz długą, ciekawą historię, a możemy mieć pewność, że wakacje w Chorwacji, niezależnie od tego czy spędzimy je w Trogirze, Makarskiej czy w kurorcie Baska Voda, będą wspaniałym przeżyciem.

Na górzystych terenach Chorwacji nie ma większych obszarów winnic, aczkolwiek można znaleźć winnice na zboczach gór, na wysokości 300-400 metrów. Ale za to niemalże 6000km wybrzeża Adriatyku (łącznie z wyspami) charakteryzuje się ciepłym, morskim klimatem, z wpływami śródziemnomorskimi, natomiast strefy w głębi lądu, na wschód, w kierunku granicy węgierskiej i serbskiej, posiadają klimat kontynentalny z gorącymi latami i mroźnymi zimami. Wszystko to sprawia, że Chorwacja może pochwalić się wysoką różnorodnością warunków uprawy winorośli.

Nadmorski region, który biegnie wzdłuż całego wybrzeża Adriatyku, obejmuje wyspy, półwysep Istryjski i wybrzeże Dalmacji. Trasa samochodem do Chorwacji pozwala zobaczyć najpiękniejsze miejsca tego regionu. Liczne strefy klimatyczne z chłodniejszymi na północy, a cieplejszymi na południe u oznacza duży wybór gatunków winogron, tworzących szeroką gamę gatunków wina.

Znajdujący się wewnątrz kraju region kontynentalny jest zimniejszy i oferuje tu aromatyczne odmiany winorośli. Tutaj są słynne lasy Slavonii, które stanowią źródło wysokiej jakości dębowych beczek, wykorzystywanych do przechowywania wina nie tylko w całej Chorwacji, ale również w winnicach na całym świecie.

Ze względu na szereg lokalnych i regionalnych winogron Chorwacja oferuje wyjątkowe wina. Posip i Grasevina – dwie odmiany białych winogron, z których produkuje się świeże wina przypominające Fiano z Włoch, Veltliner Grüner z Austrii lub Albariño z Hiszpanii. Najciekawsze lokalne białe wina są wykonane z winogron Malvasia. Inne częste lokalne winogrona to Grk i Marastina, Debit, Zlahtina i Traminer.

Czerwone odmiany zdominował Plavac Mali, będący składnikiem wielu bogatych, ciemnych owocowych win, Babic i Teran. Międzynarodowe czerwone winogrona to Pinot Noir, znany lokalnie jako Pinot CrNi, odmiany Bordeaux i Syrah.