Smaki Chorwacji

Pasticada z gnocchi

Pasticada z gnocchi (pieczeń wołowa z Dalmacji) to typowe dalmatyńskie danie, które tradycyjnie podawane było na specjalne okazje i uznane przez wieki było za prawdziwy świąteczny posiłek, dostępny tylko dla zamożnych rodzin na wyjątkowe okazje. Nawet dzisiaj, danie to jest uważane za perłę gastronomii chorwackiej i jest nadal nieuniknione przy specjalnych okazjach. Dla każdej gospodyni Dalmacji, przygotowanie tego posiłku to prawdziwy test kulinarnej dojrzałości.

Składniki: (dla 8-10 osób):
pasticada– 1kg nogi wołowiny lub cielęciny
– 20g suszonego boczku
– 200g cebuli
– 150g pietruszki
– 150g marchwi
– 50g selera
– 2 ząbki czosnku
– 20g sosu pomidorowego koncentratu
– 200ml oleju
– 2 łyżki Vegety
– 6 suszonych śliwek
– 6 suszonych fig
– 1 jabłko
– 300ml czerwonego wina
– 2 łyżki musztardy
– liść laurowy
– liście rozmarynu
– tymianek
– sól
– pieprz

Na gnocchi:
– 500g ziemniaków
– 150-200g mąki
– 1 jajko
– 60g masła

Przygotowanie:
1. Mięso należy umyć i wytrzeć. Pokroić boczek w paski i wkłuć je do mięsa. Posolić mięso, natrzeć musztardą i olejem i pozostawić na co najmniej 2 godziny lub – jeszcze lepiej – pozostawić na noc.

2. Mięso podsmażyć szybko z obu stron na rozgrzanym oleju do zbrązowienia ze wszystkich stron. Wyjmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż krótko posiekaną cebulę, czosnek i resztę warzyw. Następnie znowu połóż mięso na patelnię, dodaj Vegetę, przykryj i duś na średnim ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu dodając mieszaninę wody i wina, gdy jest to konieczne.

3. W połowie gotowania mięsa, dodaj rozcieńczony koncentrat pomidorowy, umyte śliwki i figi, pokrojone na ćwiartki i plastry i jabłko.

4. Wreszcie, gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj rozmaryn, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz.

5. Pokrój mięso na plastry, przenieś na ciepły talerz, zrób purée z warzyw i wsadź je do sosu. Gotować przez kilka minut, a następnie polewamy sosem mięso i serwujemy z gnocchi.
6. Do przygotowania gnocchi – obrać ziemniaki, ugotować i zgnieść je, gdy są jeszcze gorące. Dodaj mąkę, masło, jajko i sól. Wymieszać wszystko razem i ugnieść do połączenia. Teraz dzielimy ciasto na dwa – trzy kawałki. Każdy formuj w kształt długiego wałka i pokrój na kawałki o równej wielkości.

7. Gotuj gnocchi w osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut, a następnie przecedź.

Inne wpisy o podróżach i turystyce:

Related articles

Back to Top