Trufle

Niezwykłe, o nieprzyjemnym zapachu podziemne grzyby ze swą nieatrakcyjną formą to trufle. Rzadkie i drogie bulwy, które rosną w żyznej glebie Istrii są ostateczną, gastronomiczną rozkoszą. Białe Trufla Istrii są jednymi z najbardziej cenionych w dzisiejszym świecie.

Trufla została odkryta przez starożytnych Rzymian, znanych smakoszy, osiemnaście wieków temu. W ciągu pięciu wieków panowania Wenecji, Motovun – Las Montona nazywano lasem Świętego Marka i tylko niektóre osoby mogły zbierać w nim trufle. Podczas panowania Austro-Węgier był tylko jeden ostateczny cel dla trufli – Pałac Królewski w Wiedniu. Jednak nawet dziś pozostaje gastronomicznym przysmakiem, choć jego pozycja do tej pory nie zostały jeszcze zdefiniowana: nie wiadomo czy traktować go jako jedzenie czy po prostu przyprawę.

trufleKulinarni szefowie uzgodnili tylko jedno: trufla powinny być umieszczona na samym szczycie listy zakąsek gastronomicznych. Trufla jest tajemniczą i niepowtarzalną bulwą, całkowicie ukrytą pod ziemią. Nie posiada ani części nad ziemią, a zatem, żaden człowiek nie jest w stanie go rozpoznać, z wyjątkiem dobrze wyszkolonego psa, który jest w stanie wytropić go przez zapach.

Ziemia Istryjskiego Półwyspu, w kształcie serca, składa się z dwóch typów gleby: intensywnie czerwone w regionie wybrzeża i szarej w jego centralnej części. Trufla rośnie właśnie w tej szarej glebie, a jego epicentrum jest w wilgotnym lesie Motovun – Montona, który jest stale nawilżany przez rzekę Mirna przepływającą przez las. A bardziej precyzyjnie, to trufle rosną głównie wokół Oprtalj – Portole, w Livade oraz w obszarze Buzet, gdzie Buzet już został ogłoszony jako miasto Trufli.

Czym jest tak naprawdę trufla? Wydaje się to dziwne, że ta przypominająca ziemniaczaną bulwę roślina o bardzo nieprzyjemny zapachu, stanowi kulinarną wyjątkowość, a każdy, kto się przyzwyczai do jej smaku, staje się jej prawdziwym i wiecznym wielbicielem.